Round Table on Emergency
Number 112 in Croatia

 

Frapa Marina, Thuersday, September 15, 15:15 - 18:30, Hall ŠIBENIK

 

USLUGA TELEFONSKOG BROJA 112 U HRVATSKOJ
Prvi koraci i perspektive

Nenad Mladineo
Sveucilište u Splitu

Vecina je zemalja EU uvela telefonski broj 112 (emergency number) kao internacionalan broj za bilo kakvu vrstu žurne pomoci, pri cemu se ne radi samo o promjeni pozivnog broja za policiju, hitnu medicinsku pomoc, vatrogasce, itd, vec o integraciji razlicitih podsustava žurne pomoci u integralni znatno ucinkovitiji sustav potpomognut sofisticiranom informatickom, telekomunikacijskom i logistickom podrškom. Sve veca ucestalost razlicitih oblika nesreca, prirodnih katastrofa i ugroženosti eko-sustava, te potencijalnih opasnosti od teroristickih napada, sa sve ozbiljnijim posljedicama, potakla je u Europi i vecini zemalja svijeta, intenzivna ulaganja u istraživanja mogucih postupaka i tehnologija koje vode k povecanju ucinkovitosti žurne pomoci i smanjenju posljedica nesreca i katastrofa. Potpisani medunarodni sporazumi i protokoli, kao i cinjenica da je domacin mnogim turistima, zahtijevaju od Hrvatske ucinkovite napore za uspostavljanje sustava žurne pomoci preko Centara 112, a posebno je obvezna uvesti koncept znatno efikasnije žurne pomoci.

 


 

 

TETRA (Terrestrial Trunked Radio) – primjena profesionalnih komunikacijskih tehnologija u mobilnim i stacionarnim radijskim mrežama za posebne namjene u funkciji PMR (Private/Professional Mobile Radio) servisa u operativnim i izvanrednim okolnostima

 

Siniša Bakarić, dipl. ing.
MICRO-LINK d.o.o.


TETRA standard u okviru ETSI instituta definira digitalni radijski sustav u funkciji PMR servisa. Procesom standardizacije razvijen je globalni standard koji jamči interoperabilnost radijske opreme i sustava različitih proizvođača u UHF frekvencijskom području. TETRA sustav omogućuje robusnu i profesionalnu radijsku komunikaciju u ćelijskom tipu mobilnog sustava, podršku usluga preuzetih iz tradicionalne mobilne PMR telefonije te prijenos digitalnih podataka. Sustav je vrlo pouzdan te predstavlja komunikacijsko rješenje za korisnike koji zahtijevaju sigurnu komunikaciju uz brzi prijenos informacija, visoku dostupnost sustava i visoku razinu sigurnosti uz dodatne usluge/servise kako bi se udovoljilo zahtjevu za svakodnevnu uporabu sustava kao i zahtjevu za bezuvjetnu podršku u izvanrednim okolnostima. Sustav 112 u većini zemalja Europe koristi TETRA sustav za rješavanje problema komunikacije uz osiguravanje komunikacije između različitih službi iz različitih država integriranih u jedinstveni sustav za zaštitu i spašavanje. Na taj način, u Europi bez granica, omogućit će se "komunikacija bez granica", a sve s ciljem povećanja sigurnosti i zaštite građana.